Najlepsze „Wielkopolskie Smaki Wigilijne” w Tuliszkowie

 Najlepsze „Wielkopolskie Smaki Wigilijne” w Tuliszkowie

 Najlepsze „Wielkopolskie Smaki Wigilijne” w Tuliszkowie

Już 13 grudnia w Tuliszkowie, w powiecie tureckim odbędzie się czwarta edycja konkursu „Wielkopolskie Smaki Wigilijne” nawiązującego do wyjątkowych tradycji kulinarnych okresu Świąt Bożego Narodzenia. Konkurs skierowany do Kół Gospodyń Wiejskich z terenu Wielkopolski, które mogą wziąć udział w wspólnej rywalizacji prezentując tradycyjną regionalną potrawę nawiązująca do tradycji Bożego Narodzenia. Na najlepsze potrawy czekają atrakcyjne nagrody.

Samorząd Województwa Wielkopolskiego chcąc nawiązać do szczególnego okresu świąt Bożego Narodzenia już po raz czwarty organizuje konkurs kulinarny promujący bogactwo i wyjątkowość potraw przygotowywanych w Wielkopolsce z okazji świąt Bożego Narodzenia. Celem Konkursu jest kultywowanie tradycji związanych ze Świętami Bożego Narodzenia, identyfikacja i promowanie regionalnego dziedzictwa kulinarnego, w tym regionalnych produktów i potraw, a także inicjowanie działań spajających lokalną społeczność prowadzących do wzmocnienia poczucia tożsamości regionalnej wśród mieszkańców województwa wielkopolskiego.

Czwarta edycja konkursu pn. „Wielkopolskie Smaki Wigilijne” organizowanego przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego jest doskonałym wprowadzeniem w okres Świąt Bożego Narodzenia. Przedsięwzięcie to okazja dla Kół Gospodyń Wiejskich z całego Regionu by wziąć udział, zaprezentować ciekawe i wyjątkowe świąteczne przysmaki a przy tym wygrać atrakcyjne nagrody. Co roku w konkurs przeciąga do wspólnej rywalizacji kilkadziesiąt KGW z Wielkopolski, które wspólnie tworzą wyjątkowy klimat w duchu świat Bożonarodzeniowych. Wydarzeniu kulinarnemu będzie towarzyszyć Jarmark, gdzie odwiedzjący mogą zakupić rękodzieło oraz skosztować lokalnych przysmaków. Zachęcam do uczestnictwa, które jest okazją do poznania lokalnych tradycji z innych stron Wielkopolski. Finał  odbędzie się w sobotę 13 grudnia w Tuliszkowie, w powiecie tureckim. – mówi wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski

 Adresatami konkursu są Koła Gospodyń Wiejskich działające na terenie Województwa Wielkopolskiego. W ramach konkursu uczestnicy muszą dostarczyć potrawę zgłoszoną w ramach trwającego naboru zgłoszeń. Każdy z uczestników może zgłosić tylko jedno danie. Przygotowana potrawa musi być przygotowana przy użyciu rodzimych (właściwych dla regionu) produktów, przeznaczoną do bezpośredniego spożycia. Potrawy oceniane będą w dwóch kategoriach – na potrawę wytrawną oraz  na potrawę na słodko. Ocenie poddany zostanie sposób prezentacji, tj. wygląd, estetyka, oryginalność i sposób podania, walory smakowe i zapachowe, związek potrawy z regionem i jego tradycjami, w tym: tradycyjne metody wytwarzania, wykorzystane surowce, produkty i półprodukty lokalne. Finał tegorocznej edycji odbędzie się w sobotę 13 grudnia w Hali Widowiskowo-Sportowej w Tuliszkowie (ul. Nortowska 1, 62-740 Tuliszków, pow. turecki)

Szczegółowe informacje dotyczące konkursu zawarte są w regulaminie zamieszczonym na stronie Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu  https://www.umww.pl/konkurs-wielkopolskie-smaki-wigilijne

 

Zobacz także