Już po raz trzeci zetrą chrzan w Chrzanie!

Już po raz trzeci zetrą chrzan w Chrzanie!
Ogłoszona została trzecia edycja konkursu „Tarcia chrzanu w Chrzanie – Wielkopolskie Tradycje Wielkanocne”. Zarząd Województwa Wielkopolskiego zaprasza Koła Gospodyń Wiejskich z całej Wielkopolski do uczestnictwa i kultywowania kulinarnych tradycji Wielkanocnych związanych z chrzanem. Ponadto po raz kolejny obędzie się konkurencja tarcia chrzanu na czas. Nabór zgłoszeń konkursowych trwa do 24 marca, a finał odbędzie się 5 kwietnia w Chrzanie w Gminie Żerków.
Chrzan to jeden z najbardziej charakterystycznych dodatków do potraw, a oprócz wyjątkowych walorów smakowych wykorzystywanych w kuchni posiada także znane do wieków właściwości lecznice. Konkurs, którego celem jest zachęcenie mieszkańców Wielkopolski do uprawy i wykorzystywania tej rośliny, a także promocja walorów zdrowotnych i smakowych chrzanu. Wydarzenie sprzyja popularyzacji kuchni regionalnej stanowiącej dziedzictwo kulinarne Wielkopolski. Koła Gospodyń Wiejskich czerpiąc z lokalnych receptur i tradycji mogą zaprezentować przed szeroką publicznością swoje unikatowe i nigdzie niespotykane potrawy z chrzanem. Motyw przewodni konkursu jest także związany z okresem świąt Wielkanocnych, który sprzyja kultywowaniu świątecznych tradycji kulinarnych i wykorzystaniu w nich chrzanu.
Trzecia edycja konkursu na najlepszą potrawę z chrzanem oraz tarcia chrzanu organizowana przez Zarząd Województwa Wielkopolskiego oraz Gminę Żerków staje się swoistą tradycją, która gromadzi Koła Gospodyń Wiejskich z całego Regionu. Organizacja konkursu ma na celu popularyzację rośliny ale także licznych tradycji świątecznych i kulinarnych związanych z Wielkanocą. Zainteresowanie Wielkopolskich KGW udziałem w tego typu wydarzeniach jest ogromne co dowodzi potrzeby organizacji kolejnych tego typu spotkań. W ubiegłorocznej edycji uczestniczyło blisko 100 Kół z całego Regionu. Finał tegorocznej edycji konkursu odbędzie się 5 kwietnia w Chrzanie, w powiecie jarocińskim. – mówi Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski
Konkurs skierowany jest do Kół Gospodyń Wiejskich z terenu Wielkopolski. Rywalizacja odbędzie się w dwóch kategoriach: tarcia chrzanu na czas oraz na potrawę z chrzanu lub z chrzanem. Każdy uczestnik może zgłosić się na jedną lub na obydwie kategorie konkursowe. W konkursie tarcia chrzanu mogą wziąć udział jedna lub dwie osoby z KGW, które będą pojedynczo lub na zmianę tarły chrzan przez maksymalnie 3 minuty. W ramach drugiej kategorii na najlepszą potrawę z chrzanu uczestnicy zobowiązani są dostarczyć potrawę zgłoszoną w ramach trwającego naboru zgłoszeń. Przedmiotem oceny konkursu tarcia chrzanu będzie waga utartego chrzanu. Natomiast przygotowane potrawy z chrzanem lub z chrzanu ocenie poddane zostaną: sposób prezentacji potrawy, w tym: wygląd, estetyka, oryginalność i sposób podania.
Konkurs to także inspiracja młodych pokoleń do czerpania z dziedzictwa przodków i aktywnego udziału w życiu lokalnych organizacji i społeczności. Emocji dostarczy rywalizacja w konkurencji tarcia chrzanu na czas, która pokazuje że uczestnicy rywalizacji muszą posiadać także dużą siłę i sprawność fizyczną. Dzięki tego typu inicjatywom promowany jest wielkopolski dorobek kulinarny poczucie tożsamości regionalnej a przede wszystkim uczestnicy mogą poznać inne receptury potraw. – dodaje Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski
Laureaci otrzymają nagrody finansowe za zajęcie I, II i III miejsca w każdej z dwóch kategorii Przewidziano także wyróżnienia w każdej z dwóch kategorii.
Szczegółowe informacje dotyczące konkursu zawarte są w regulaminie zamieszczonym na stronie Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu oraz Wielkopolskiego Samorządowego Centrum Rozwoju Wsi w Sielinku