Wykryto bakterie E. coli w metce cebulowej Sokołów

 Wykryto bakterie E. coli w metce cebulowej Sokołów

Wykryto bakterie Escherichia coli w partii Metki cebulowej firmy Sokołów – produkt wycofywany z rynku

Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała o wykryciu bakterii Escherichia coli produkujących toksynę Shiga (STEC) w badanych próbkach Metki cebulowej pochodzącej z jednej z partii produkcyjnych firmy Sokołów S.A.. Spożycie zakażonego produktu może prowadzić do zatrucia pokarmowego.

Szczegóły dotyczące produktu:

  • Nazwa: Sokołów Metka Kiełbasa Surowa Cebulowa 170 g

  • Numer partii: 8225281102

  • Termin przydatności do spożycia: 24/10/2025

  • Producent: Sokołów S.A., Oddział w Robakowie, ul. Poznańska 14, 62-023 Gądki

Podjęte działania

W związku z uzyskanym wynikiem niezgodnym, firma Sokołów S.A. rozpoczęła proces wycofywania produktu z obrotu handlowego. Jednocześnie prowadzone jest dochodzenie wyjaśniające, mające na celu ustalenie źródła zanieczyszczenia.

Organy urzędowej kontroli nadzorują działania producenta, aby zapewnić bezpieczeństwo konsumentów i ograniczyć ryzyko dalszego występowania zakażeń.

Zalecenia dla konsumentów

Sanepid apeluje, by nie spożywać produktu z partii objętej komunikatem. Osoby, które już go spożyły i zauważyły u siebie niepokojące objawy (np. bóle brzucha, gorączkę, biegunkę, wymioty), powinny niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.

Konsumenci, którzy posiadają produkt z numerem partii 8225281102, mogą zwrócić go do sklepu, w którym został zakupiony.

źródło: GIS

Zobacz także